Világbajnoki Ötletadó - Kedd

Világbajnokság 2018 - Oroszország

kolumbia_tigre2.jpg

Az adott nap "Világbajnoki csoportkör" mérkőzéseiből válogatott tippek, ötletek. Elemzések, összefoglalók, értékelések az összecsapásokról. 

vb_head_15.JPG

2018/06/19  14:00
Helyszín: Mordóvia Aréna (Szaranszk)
Játékvezető: Skomina D. (Slo)

egy gondolat -  egy mondat 

  • Kolumbia még veretlen Japán ellen (2 győzelem és 1 döntetlen a mérlege). Az egyetlen korábbi világbajnoki találkozójuk 4–1 arányú győzelmet hozott Kolumbia számára 2014 júniusában; egyben az volt Japán utolsó mérkőzése a tornán.
  • Japán még nyeretlen a dél-amerikai csapatok ellen játszott világbajnoki mérkőzésein (1 vereséggel és 3 döntetlennel).
  • Kolumbia most vesz rész hatodjára a világbajnokságokon. Sorrendben másodszor kvalifikálta magát sikeresen, miután a megelőző három tornára nem jutott ki.
  • Kolumbia négy meccset nyert a legutóbbi (2014-es) világbajnoki szereplése alkalmával, többet, mint az azt megelőző négy részvétele során összesen (3 győzelem 13 mérkőzésen). Emellett a 2014-es volt számára az egyetlen olyan torna is, amelyen a csoportja élén tudott végezni.
  • Kolumbia 18 világbajnoki mérkőzése közül egy sem zárult gól nélkül. Csak az Egyesült Államok és Ausztria játszott a tornán több mérkőzést úgy, hogy egy sem végződött 0–0-ra (az előbbi 33, az utóbbi 29 meccsén esett legalább egy gól).

Kolumbia & Japán - A játékosok, akikre figyelni kell:

James Rodríguez # 10 - Kolumbia (Bayern München)

James Rodríguez négy évvel ezelőtt a VB "Arany cipőjét" megnyerte, és ezzel együtt a Real Madrid csapatához került. Azért, hogy formában maradjon a 2016/17-es szezon után a Bayernbe kölcsönbe ment. Az eredmény figyelemre méltó. James 2017/18 szezonban 23 meccsen lépett pályára bajnokin, 7 gól és 11 gólpasszt jegyeztek a neve mellé. 2014-ben PUSKÁS-díjas. A díjat minden évben a legszebb gólt szerző játékos kapja.

Shinji Kagawa # 7 - Japán (Borussia Dortmund)

Shinji Kagawa a német Bundesliga egyik tehetsége a nyári világbajnokságon. A Borussia Dortmund középpályása azonban sok sérüléssel küzdött ebben a szezonban, sok mérkőzést ki kellett hagynia. A 19 meccsen, amin játszott, viszonylag termékeny volt, 5 gólt és 1 gólpasszt mutatott be. A dortmundi játékos kulcsszereplő lehet a mai mérkőzésen.

Kolumbia

Kolumbia a világbajnokság előtt az Egyiptom ellen játszott felkészülési mérkőzésen több játékost is kipróbált a védekezésben. Yerry Mina kezdett a védelem közepén Egyiptom ellen, de a mai mérkőzésen Cristian Zapata biztos kezdő lesz. Frank Fabra sérülés miatt a világbajnokságot kihagyja, ezzel helyet engedve a Gironában játszó Johan Mojicanak. A 2014-es VB idején Kolumbia 3 csoportmérkőzésből hármat megnyert, majd Uruguay csapatát búcsúztatták. A negyeddöntőben Brazilia állította meg őket. James Rodriguez mellett Radamel Falcao szívvel, lékkel fog küzdeni a VB címért most is.

Japán

Akira Nishino pár mérkőzéssel a VB előtt vette át a válogatott irányítását, Vahid Halilhodzic-ot váltotta. A felkészülési mérkőzésekből 5 mérkőzésen nem tudott nyerni a válogatott, és csak a 6. mérkőzésen tudták megverni Paraguay csapatát 4-2-re, Shinji Okazaki és Shinji Kagawa játékának köszönhetően. EEiji Kawashima nem szerepelt a mérkőzésen, de vissza kell térnie Masaaki Higashiguchi helyett. Valószínűleg ez lesz az egyetlen változtatás a győztes csapathoz képest. Shinji Okazaki szerezte Japán egyetlen gólját Kolumbia ellen a négy évvel ezelőtti világbajnokságon. A Leicester City csatára 27 bajnoki mérkőzésen 6 gólt szerzett és 2 gólpasszt adott.

Kolumbia lehetséges kezdő 11 és felállás: 4-2-3-1
Ospina; Arias, Zapata, D.Sanchez, Mojica; Aguilar, C.Sanchez; Cuadrado, Rodriguez, Muriel; Falcao.

Japán lehetséges kezdő 11 és felállás: 4-2-3-1
Eiji Kawashima; Wataru Endo, Naomichi Ueda, Gen Shoji, Gotoku Sakai; Gaku Shibasaki, Hotaru Yamaguchi; Yoshinori Muto, Shinji Kagawa, Takashi Inui; Shinji Okazaki.

Kolumbia kényelmesen legyőzte Japánt a csoportban a legutóbbi alkalommal. Igaz új edzővel áll fel Japán, de ezt a csoportot nem szabad félvállról venni, mert Lengyelország és Szenegál is helyet szeretne kapni a következő fordulóban. A 4-2-es felkészülési győzelmet Paraguay ellen egy jó előjelnek látják Japánban. Az "erősebb" Kolumbia, remélem ma nem okozz meglepetést, mint egy két nagyobb csapat a VB-n idén. 

Tippem a mérkőzésre: Kolumbia (1X2) - Hazai győzelem  
Tippem a végeredményre: 2 - 1 
Speciális fogadás: Hazai győzelem és a gólszám több, mint 1,5 

vb_head_16.JPG

2018/06/19  17:00
Helyszín: Otkrityije Aréna (Moszkva)
Játékvezető: Shukralla N. (Bah)
 

egy gondolat -  egy mondat 

  • Ez lesz a legelső találkozó Lengyelország és Szenegál válogatottjai között.
  • Lengyelország veretlen az afrikai csapatok ellen játszott három világbajnoki mérkőzésén (1 győzelem és 2 döntetlen a mérlege). A három meccsen összesen egy gól született.
  • Az idei Lengyelország nyolcadik világbajnoksága, azonban 2006 óta nem voltak ott a tornán. Legutóbb 1986-ban jutottak be az egyenes kieséses szakaszba, az utolsó két szereplésük (a 2002-es és a 2006-os) a csoportkörben ért véget.
  • Lengyelország a legutóbbi nyolc világbajnoki mérkőzéséből hatot elvesztett (2 győzelem mellett). A nyolc VB meccs közül egyet sem sikerült kapott gól nélkül zárnia, legutóbb még 1986-ban, a portugálok ellen aratott 1–0-ás győzelme alkalmával fordult elő, hogy érintetlen maradt a hálója.
  • Lengyelország a hét világbajnoki nyitó mérkőzése közül csak egyet nyert meg (3 döntetlen és 3 vereség mellett): 1974-ben győzött 3–2-re Argentína ellen. A legutóbbi öt nyitó mérkőzésén egyetlen gólt sem tudott lőni.

Lengyelország & Szenegál - A kulcsjátékosok:

Robert Lewandowski # 9 - Lengyelország (Bayern München)

Robert Lewandowski a Bayern München Cristiano Ronaldoja. Közvetlenül a világbajnokság előtt a lengyel játékos bejelentette ügynöke által, hogy el kívánja hagyni Németországot, jövőjét egy másik klubnál folytatná. Ronaldonál Lewandowskihoz hasonlóan nem a pénz az elsődleges motiváció, hanem az új kihívások - de mondhatom máshogy más szavakkal: több elismerés és vele együtt még több pénz. A német bajnokságban 30 mérkőzésen lépett pályára és 29 gólt szerzett. A Bayern München idén is német bajnok lett, amihez nagyban hozzájárult a lengyel csatár.

Sadio Mané # 10 - Szenegál (Borussia Dortmund)

Sadio Mané egyike a három "gyilkos triónak", amely a Liverpool támadó hármasát foglalja magába, a tavalyi szezonban - a másik kettő a brazíliai Roberto Firmino és az egyiptomi Mohamed Salah. Talán a ők hárman a  sportág legjobbjai közé tartoznak. A gyors játékos csapattársaival szemben, Mané egy kicsit más szerepet fog játszani, mint Liverpoolban. Szenegál csapatában a támadók mögött "hamis kilenc" szerepben fog pályára lépni. Mané kétségtelenül segíteni fog a támadásokban, de a védelemben is próbál a válogatottja hasznára lenni a lengyelek ellen.

Lengyelország 

Jakub Blaszczykowski bizonyította alkalmasságát az elmúlt meccseken,  sérülése után.  Chile elleni barátságos felkészülési mérkőzésen végigjátszotta a meccset, majd egy büntetőt érvényesített a litvánok ellen, csereként beállva. Kamil Glik azonban kihagyja sérülés miatt, Lengyelország első két csoport mérkőzését. Robert Lewandowski az utolsó három felkészülési meccsen betalált az ellenfelek kapujába. Jakub Blaszczykowski az első csoportmeccsen a 100. válogatott mérkőzését fogja játszani. 99 válogatott mérkőzésén 20 gólt ért el.

Szenegál

Moussa Konate korábbi sztrájkja a Dél-Korea elleni barátságos mérkőzésen, a világbajnoki csapat kezdő 11-be repítheti, így Mbaye Niang helyébe kerülne,  de mind a ketten a 4-3-3-as felállást erősíthetik, ezzel Ismaila Sarr a cserepadra kerülne. Sadio Mane a szenegáli a szenegáli sztár csatár, aki a Liverpoollal a Bajnokok Ligája döntőjébe jutott. Mané a pályára lépett a Real Madrid ellen elvesztett döntőben is. A Premier League játékosai, Idrissa Gueye és Cheikh Kouyate a középső mezőnyben szilárd platformot biztosítanak, míg a kaliforniai Kouyate a középpályát erősíthetik meg, míg a védelem vezére a Napoliban játszó Kalidou Koulibaly.

Lengyelország lehetséges kezdő 11 és felállás: 4-2-3-1
Wojiech Szczesny; Lukasz Piszczek, Jan Bednarek, Michal Pazdan, Maciej Rybus; Grzegorz Krychowiak, Karol Linetty; Jakub Blaszczykowski, Piotr Zielinski, Kamil Grosicki; Robert Lewandowski.

Szenegál lehetséges kezdő 11 és felállás: 4-3-3
Khadim N Diaye; Moussa Wague, Kalidou Koulibaly, Salif Sane, Youssouf Sabaly; Idrissa Gueye, Cheikh Kouyate, Alfred N Diaye; Sadio Mane, Diafra Sakho, Moussa Konate.

Robert Lewandowski a világbajnokság kvalifikációjának legjobb gólszerzője, összesen 16 gólt lőtt az ellenfeleknek  a világbajnokságig. Szenegál a világbajnoksági selejtezőkön hat meccsből négyet meg is nyert. A korábbi 2002-es világbajnokságon negyeddöntőig jutott Szenegál, így nem meglepő egy elvárt menetelés a csapattól. Mindazonáltal, a Robert Lewandowski támadó erejével nehéz lesz felvenni a versenyt, de ha "kiveszik" a játékból egy meglepetés eredmény is születhet.

Tippem a mérkőzésre: Döntetlen vagy Szenegál (Kétesély)
Tippem a végeredményre: 1 - 1 
Speciális fogadás: Mindkét csapat szerez gólt

vb_head_17.JPG

2018/06/19  20:00
Helyszín: Kresztovszkij Stadion (Szentpétervár)
Játékvezető: Caceres E. (Par)
 

egy gondolat -  egy mondat 

  • Ez lesz a legelső találkozó Oroszország és Egyiptom válogatottja között.
  • A Szovjetunió felbomlása óta Oroszország válogatottja egyetlen VB meccsen sem szenvedett vereséget afrikai ellenféltől (mérlege 2 győzelem és 1 döntetlen). 
  • Egyiptomnak még egyszer sem sikerült európai csapat ellen nyernie a világbajnokságok története során: négy mérkőzése közül kettőt döntetlennel, kettőt pedig vereséggel zárt.
  • Oroszország Szaúd-Arábia elleni 5–0-s győzelme volt a második legnagyobb különbségű győzelem, amelyet rendező ország aratott a nyitó világbajnoki meccsén. A rekordot az Olaszország és az Egyesült Államok közti, 1934-es találkozó tartja 7–1-es eredménnyel.
  • Oroszország három világbajnokságon (1994-ben, 2002-ben és 2014-ben) vett részt a Szovjetunió felbomlása óta, de egyszer sem jutott be az egyenes kieséses szakaszba. Mindhárom tornán harmadik helyen végzett a csoportjában.

Oroszország & Egyiptom - A játékosok akikre figyelni kell:

Aleksandr Golovin # 17 - Oroszország (CSKA Moszkva)

Aleksandr Golovin nemzeti sztárként  ünneplik Oroszországban. A CSKA Moszkva támadó középpályása briliáns idényt futott, ezek után most 25 millió euróért költözik Olaszországba, a Juventushoz. A 22 éves középpályás 2017/18-as idényben 27 bajnoki meccsen 5 gólt szerzett. Az orosz válogatottban már az első mérkőzésen gólt is szerzett csapatának.

Mohamed Salah # 7 - Egyiptom (Liverpool)

Játszik vagy sem? Ez a legnagyobb kérdés, ami foglalkoztatja a világot. Salah kedden döntő szerepet fog játszani az egyiptomi csapatnál az oroszok ellen. A liverpooli csatár kimagasló teljesítményt nyújtott az angol Premier Leagueben és az UEFA Bajnokok Ligájában, 44 gólt és 16 gólpasszt szerzett 52 mérkőzésen Liverpoolban ebben a szezonban. A játéka az egyiptomi válogatott számára nagy pluszt jelentene. 

Oroszország 

Alan Dzagojev sérülési rémálma folytatódott a megnyitó estén, amikor az első félidőben sérülést szenvedett. A CSKA Moszkva játékosa sérülést szenvedett az Euro 2016-os és a tavalyi nyári Konföderációs Kupán, és valószínűleg nem fog tudni pályára lépni az VB további mérkőzésein. A helyére beállt Denis Cheryshev megragadta az esélyét, beállását követően gólt szerzett Szaúd-Arábia ellen. Az Egyiptom elleni mérkőzésen legfontosabb emberük elvesztése kétség kívül jobban érezhető lesz, remélhetőleg pótlása nem okoz gondot. Artem Dzyuba az első mérkőzésen szintén csereként állt be, helyettesítve Fyodor Smolovot aki egy ütközést követően sérült meg. Smolov az orosz Premier League legjobb orosz gólszerzője volt idén. A nyitó mérkőzésén az oroszok fölényesen 5-0-ra nyertek.

Egyiptom

Mo Salah Uruguay ellen még nem játszott és a cserepadon maradt. A válogatott nagyon jól játszott nélküle is, de a végén az ellenfél 1 góllal jobb volt. A liverpooli csatár a VB-t a Bajnokok Ligája döntőjében szerzett sérüléssel kezdte, de biztosan visszatér az egyiptomi csapathoz az Oroszország elleni döntő mérkőzésen. Kapitány és veterán kapus Essam El Hadary helyére a második kapus állt be az első meccsen, ezért a 45 éves kapus rekordkísérletére még várni kell. Egyiptom együttesének legnagyobb csillaga Mo Salah, az év PFA játékosa és a Premier League aranycipőse remélhetőleg ma visszatér a kezdő 11-be. Öt gólt szerzett a kvalifikációban, köztük az utolsó győztes találatot Kongó ellen, amely révén Egyiptom kijutott a világbajnokságra, összesen 33 gólt szerzett 57 mérkőzésen.

Oroszország lehetséges kezdő 11 és felállás: 4-2-3-1
Igor Akinfeev; Manuel Fernandes, Ilya Kutepov, Sergei Ignashevich, Yuri Zhirkov; Yury Gazinsky, Roman Zobnin; Alexander Samedov, Denis Cheryshev, Aleksandr Golovin; Fyodor Smolov.

Egyiptom lehetséges kezdő 11 és felállás: 4-2-3-1
Mohamed El Shenaway; Ahmed Fathy, Ali Gabr, Ahmed Hegazi, Mohamed Abdel Shafy; Mohamed Elneny, Tarek Hamed; Trezeguet, Abdalla El Said, Ramadan Sobhi; Mohamed Salah.

Oroszország az 5-0-oás győzelmével igencsak "megágyazott" a továbbjutás reményeinek. Szaúd-Arábia ellen a világbajnokság nyitó napján véget ért a hét meccs óta tartó nyeretlenség.  Egyiptomot tekintik fő riválisainak, Uruguay a csoport elsőséget lehetőség szerint úgy is megszerzi. Egyiptom az első mérkőzést elvesztette, ezzel nehéz helyzetbe kerültek. Ma este legalább egy döntetlent el kell érnie a csapatnak, ha szeretnének továbbjutni a csoportkörök után. Mo Salah visszatérése erőt és reményt adhat a válogatottnak. 

Tippem a mérkőzésre: Döntetlen vagy Egyiptom (Kétesély)
Tippem a végeredményre: 1 - 1 
Speciális fogadás: Mindkét csapat szerez gólt

A szelvény tippek megtalálhatók a Twitter oldalamon: Bocijunior