Világbajnoki Ötletadó - Péntek

Világbajnokság 2018 - Oroszország

portugal_spain_world_cup_2018-1920x1080.jpg

Az adott nap "Világbajnoki csoportkör" mérkőzéseiből válogatott tippek, ötletek. Elemzések, összefoglalók, értékelések az összecsapásokról. 

vb_head_2.JPG

2018/06/15  14:00
Helyszín: Central Stadium (Jekatyerinburg)
Játékvezető: Kuipers B. (Ned)
 

egy gondolat -  egy mondat

  •  Egyiptom az elmúlt hat mérkőzésen nem tudott győzni, utoljára Kongó ellen volt sikeres, így biztosítva helyét a világbajnokságon.
  •  Uruguay soha nem vesztett mérkőzést afrikai válogatott ellen a világbajnokságon.
  •  Salah nélkül Egyiptom mindössze egyetlen gólt ért el az elmúlt négy mérkőzésen.
  •  Edinson Cavani és Luis Suarez mindketten négy-négy gólt szereztek az utolsó hat mérkőzésen.

Egyiptom

A klasszis Salah játékával kapcsolatban komoly kétségek merültek fel a Bajnokok Ligája döntőjében történt incidenst követően. Bár sokan reménykedtek, hogy a sérülés nem komoly, nem így lett, több időre van szükség a teljes felépülésre. Egyiptom első mérkőzését ki kell talán hagynia, igaz nemrég lekerült a sérült listáról, de ettől még nem teljesen egészséges. A felkészülési meccseken Salah nem volt a BL döntőt követően, Marwan Mohsen játszott a válogatottban helyette csatárként. A kapus, Essam El Hadary állítólag történelmet fog írni, mivel 45 éves így a legöregebb kapus lesz a VB-k történetében.

Ha hiányozni fog Salah, Egyiptomnak a többi Premier League játékosaira kell támaszkodnia, hogy fokozzák a nyomást Uruguay ellen. Az Arsenal középpályása Mohamed Elneny a leginkább veszélyes Salah után. A védekezésben a West Brom játékosa Ahmed Hegazi feladata lesz Edinson Cavani és Luis Suarez megfékezése.

Uruguay 

Uruguay magabiztosan jutott be a világbajnokságba, mindemellett márciusban megnyerte a Kínai Kupát, valamint ezek után megverte Üzbegisztánt Montevideóban, mielőtt Oroszországba utazott volna. Martin Caceres, sérülést szenvedett a Kínai Kupán, mostanra újra játékra alkalmas, míg Cristian Rodriguez - aki csak beugró volt  Üzbegisztán ellen - valószínűleg Egyiptom ellen is a kezdőben lehet.

Edinson Cavani és Luis Suarez a világbajnokság kiemelkedő játékosai, csapatuk esélyes a VB győzelemre. Cavani a dél-amerikai kvalifikáció legjobb gólszerzője volt. Válogatott mérkőzéseken 42 nemzetközi gólt szerzet 101 mérkőzésen, míg a Suarez 51 gól 98 mérkőzésből. Diego Godin csapatkapitány a csapat lelke - a tapasztalt Atletico Madrid játékos - a védelem alap embere.

Egyiptom lehetséges kezdő 11 és felállás: 4-2-3-1
Essam El Hadary; Ahmed Fathy, Ali Gabr, Ahmed Hegazi, Mohamed Abdel Shafy; Mohamed Elneny, Tarek Hamed; Trezeguet, Abdalla El Said, Ramadan Sobhi; Marwan Mohsen.

Uruguay lehetséges kezdő 11 és felállás: 4-4-2
Fernando Muslera; Maxi Pereira, Jose Maria Gimenez, Diego Godin, Martin Caceres; Cristian Rodriguez, Matias Vecino, Rodrigo Betancur, Giorgian de Arrascaeta; Luis Suarez, Edinson Cavani.

Pár napja még sérült listán volt Salah, de mostanra lekerült róla. Mennyire egészséges? Mennyire tudja segíteni csapatát egy nem 100%-os játékos? Kérdéses... Uruguay nem kérdéses a csoport favoritja. A játékos állomány és ezen játékosok játéktudása sokkal jobb, mint a csoport bármely csoportriválisáé. Az egyiptomi csapat erős védekezés és gyors ellentámadásokkal fog próbálkozni, míg ellenfelük kíméletlenül és sebészi pontossággal fogják a kaput célba venni.  Meggyőződésem a tisztes helytállás Egyiptom részéről és magabiztos győzelem Uruguay csapatától. 

Tippem a mérkőzésre: Vendég győzelem és a gólszám több 1,5 
Tippem a végeredményre: 0 - 2 
Speciális fogadás: E. Cavani gólt szerez 

vb_head_3.JPG

2018/06/15  17:00
Helyszín: Saint-Petersburg Stadium (Szentpétervár)
Játékvezető: Cakir C. (Tur)

egy gondolat -  egy mondat

  • Marokkó 18 mérkőzés óta veretlen
  • Irán egy mérkőzést nyert csak a VB-ken.(USA csapatát verte meg Franciaországban 1998-ban), és csak három gólt rúgtak 2006-ban és 2014-ben 6 meccs alatt.
  • Irán az előző világbajnoki mérkőzéseken afrikai nemzetek ellen döntetleneket játszott, 1 - 1-et Angolával szemben 2010-ben és 0-0-át Nigériával szemben négy évvel ezelőtt.
  • Marokkó 6 mérkőzésből veretlenül jutott tovább a világbajnokságra.

Marokkó 

Az egykori Cambridge United menedzsere Herve Renard, aki az elmúlt években hatalmas dolgokat tett a csapatnál. A francia menedzser belenevelte a harci szellemet a játékosaiba. Ayoub El Kaabi lenyűgöző teljesítménye és kimagasló góllövő formája az Afrikai Nemzetbajnokságban elegendő volt, hogy meghívják a válogatottba. Első mérkőzése Észtország ellen volt, amit meg is nyertek. Várhatóan kispadon fog kezdeni, Irán ellen Khalid Boutaib lesz a kezdő. 

Hakim Ziyech az utolsó felkészülési meccsen, Észtországban is betalált a kapuba. Ebben az idényben 9 gólt szerzett csapatával, az Ajax második lett az Eredivisieben. Ayoub El Kaabi 10 válogatott mérkőzésen 11 gólt rúgott. A védelem egyik erős pillére - aki egyetlen gólt sem engedett a selejtező utolsó fordulójában - a kapitány és a Juventus védője, Medhi Benatia.

Irán 

A válogatott edző Carlos Queiroznak rengeteg nagy döntés kellett meghoznia, miután átvette a Irán együttesét. Az utolsó nagy döntése a Litvánok elleni felkészülési meccsen volt, Sardar Azmoun  23 éves fiatal csatárt vetette be Reza Ghoochannejhad helyett. A győztes gólt a fiatal csatár szerezte a Litvánok ellen. Marokkó ellen egy fiatal és egy tapasztal csatárt is be tud már vetni. Omid Ebrahimi középpályás fontos láncszeme az 5 középpályás felállásnak.

Sardar Azmoun a Rubin Kazan csatára az utóbbi években ötször talált be az orosz Premier ligában. A szurkolók kedvence Alireza Jahanbakhsh a világbajnoksára nagyon jó formában érkezett, az elmúlt szezonban a Holland  ligában 21 találata volt 33 mérkőzés alatt az AZ Alkamar csapatában.

Marokkó lehetséges kezdő 11 és felállás: 4-2-3-1 
Yassine Bounou; Achraf Hakimi, Medhi Benatia, Romain Saiss, Hamza Mendyl; Karim El-Ahmadi, Mbark Boussoufa; Nordin Amrabat, Younes Belhanda, Hakim Ziyech; Khalid Boutaib.

Irán lehetséges kezdő 11 és felállás: 4-5-1
Alireza Beiranvand; Ramin Rezaeian, Rouzbeh Cheshmi, Morteza Pouraliganji, Milad Mohammadi; Alireza Jahanbakhsh, Masoud Shojaei, Omid Ebrahimi, Ehsan Hajsafi, Mehdi Taremi; Sardar Azmoun.

A két csapat játékosai a nagyobb ligákba játszanak. Marokkó játékosai nívósabb együtteseknél, mint a Real Madrid, Juventus, Ajax játszanak. Sokkal jobban együtt "játszó" csapat a marokkói. Erős védelem és pontos támadások miatt nagyon régóta veretlen a válogatott. Sajnos Irán a jó játékosai ellenére nem mutat ekkora összhangot. A két csapat holnap mindent meg fog tenni a győzelemért, mivel a csoport másik két csapata Portugália és Spanyolország nagyobb "falat" lesz kettejük számára. Nem számítok sok gólra, de ha esik az a hazai gárda oldalán. 

Tippem a mérkőzésre: Marokkó győzelem (Döntetlennél a tét visszajár)
Tippem a végeredményre: 1 - 0 
Speciális fogadás: Marokkó győzelem (1X2)

vb_head_4.JPG

2018/06/15  20:00
Helyszín: Fisht Olympic Stadium (Szocsi)
Játékvezető: Rocchi G. (Ita)

egy gondolat -  egy mondat

  • Spanyolország 2016 óta nem veszített el nemzetközi mérkőzést, 20 meccs óta veretlen
  • Spanyolország elvesztette a csoportkör első mérkőzését az előző két világbajnokságon.
  • Portugália utolsó két világbajnokságon, az első mérkőzésükön Elefántcsontparttal 2010-ben döntetlent játszott és Németországtól 2014-ben  4 - 0-ra kikapott.
  • Spanyolország a 36 egymás elleni mérkőzésből 18 meccset megnyert Portugália ellen, míg a Portugálok csak hat mérkőzést nyertek a Spanyolok ellen.

Miután a Real Madrid kedden bejelentette, hogy a spanyol válogatott eddigi szövetségi kapitánya, Julen Lopetegui veszi át az együttes irányítását, a spanyol szövetség azonnali hatállyal, a világbajnokság kezdete előtt menesztette pozíciójából a szakembert. Utódja a Real Madrid legendás játékosa, Fernando Hierro lett, akinek a megbízatása egyelőre csak a vb-re szól.

Portugália 

Goncalo Guedes két gólja Algériával szemben az utolsó felkészülési meccsen megerősítette helyét a kezdőben valószínűleg Andre Silva előtt. Ha az Algériával szemben felálló csapat fog pályára lépni a spanyolok ellen, a veterán védő Bruno Alves a védekezés kulcsemberévé válik, középpályán Joao Moutinho egészíti ki a "bomba biztos" négyest.

Cristiano Ronaldo 158-szer lépett pályára Portugália színeiben, az utolsó felkészülési mérkőzésen Algéria ellen. Az EB győztes Portugália Ronaldo vezetésével, a VB cím elnyerését tűzte ki célul.  Ronaldo 158 válogatott meccsen 121 gólt szerzett, Real Madrid színeiben ebben az idényben 27 mérkőzésen játszott és 26 gólt szerzett. Goncalo Guedes kétszer talált be a válogatott színekben, a Valencia csapatában 5 gólt rúgott a spanyol bajnokságban. Bernardo Silva jócskán hozzájárult a Manchester City rekord szezonjának megszerzésében.

Spanyolország

Dani Carvajal újra a a csapatával edz, miután hiányzott a válogatott felkészülési mérkőzéseken. A Bajnokok Ligája döntőjében szerzett kisebb sérüléséből épült fel. Ezzel Fernando Hierro teljes csapattal tud neki vágni a VB-nek és Portugália elleni első mérkőzésnek. Alvaro Odriozola a Carvajal helyett játszott, a mérkőzés előtt elfog eldőlni ki is lesz a kezdő 11-ben, kettejük közül. Diego Costa bizalmat kapott és kezdő csatárként Portugália ellen pályára lép majd.

Már több VB kvalifikációjánál és  világbajnokságon játszott  Isco, Diego Costa és David Silva. A pálya végén David de Gea a Premier Leagueben a Manchester United legjobb kapusa teljesítményével büszkélkedhet, a lövések 80% -át védte ki az angol idei szezonban. A világ két igen kiemelkedő védője próbálja majd megállítani a portugál támadásokat, Gerard Pique és Sergio Ramos. 

A spanyol labdarúgó-szövetség bejelentette, az újonnan kinevezett szövetségi kapitány, Fernando Hierrostábjához három új szakember csatlakozott, vagyis Julen Lopetegui mellett segítői is távoztak a válogatottól.

Portugália lehetséges kezdő 11 és felállás: 4-4-2
Rui Patricio; Cedric Soares, Pepe, Bruno Alves, Raphael Guerreiro; Bernardo Silva, Joao Moutinho, William Carvalho, Bruno Fernandes; Goncalo Guedes, Cristiano Ronaldo.

Spanyolország lehetséges kezdő 11 és felállás: 4-2-3-1
David de Gea; Alvaro Odriozola, Gerard Pique, Sergio Ramos, Jordi Alba; Thiago Alcantara, Sergio Busquets; David Silva, Isco, Andres Iniesta; Diego Costa.

A spanyol válogatottnál kialakult helyzet ellenére a játékos gárda képes továbblépni a kialakult nehézségeken. Az előző VB-n a csoportkörök után kiesett a spanyol csapat, az Oroszországban rendezett VB-n csak javítani szeretne a róluk kialakult képen. A rutinos, de már kiöregedő - igaz EB győztes - Portugália Ronaldo vezetésével, talán meg tudják szorongatni a több "ponton" is erősebb spanyol csapatot. A két csapat egymás gyenge pontjait fogják keresni egész mérkőzés alatt, de egy biztos, a csoportban talán de egy biztos a csoportba talán ők ketten a "favoritok". A másik két csapatot, ha legyőzik mind a ketten, ezen a mérkőzésen egy döntetlen is elég egymás ellen.  

Tippem a mérkőzésre: Mindkét csapat szerez gólt
Tippem a végeredményre: 2 - 2 
Speciális fogadás: Döntetlen (1. félidő - 1X2) 

A szelvény tippek megtalálhatók a Twitter oldalamon: Bocijunior