Világbajnokság 2018 - Oroszország

Csoportok & Csapatok 2. rész

vb_tem.JPG

Csoportok & Csapatok 2. rész

Csoportok 

vb_e_h.jpg

Pár gondolat és a "kiemelt" csapatok keretinek áttekintése.

" menny és pokol, itt ma az egyik csapat a menybe jut a másik a pokolba!" - idősebb  Knézy Jenő

/több forrást is felhasználva/

E csoport

Kulcsfontosságú mérkőzés
Brazília-Svájc (2018. június 17., Rostov-Aréna) Ez a találkozó döntő fontosságú mindkét fél számára, a két ország a csoport továbbjutóinak számítanak - egy a kérdés ? ki végez az első helyen és a továbbiakban kit kapnak majd. Védekező találkozót jósolnak, a Brazília támadó focit valahogy ellensúlyoznia kell Svájcnak.

Amit tudnod kell

  • Bár a svájciak majdnem lemaradtak, a Portugál vereség után, de a végén mégis kiharcolták a VB-n való részvételt.
  • Brazília, Svájc és Szerbia (a volt Jugoszlávia tagállama) már voltak egy csoportban az 1950-es VB idején. Brazília és 'Jugoszlávia' jutottak tovább, akkor Svájc 2 - 2-es döntetlen játszott a Brazilokkal.

A dél-amerikai óriás - Brazília, öt alkalommal nyerte meg a híres trófeát, többször, mint bármelyik másik ország. 2014-ben Brazíliában rendezték a világbajnokságot, Brazíliát az elődöntőben Németország 7-1-re verte meg.

Brazília legfontosabb emberei

Neymar (PSG), Phillipe Coutinho (Barcelona) és Gabriel Jesus (Man City). Neymar mindenáron be akarja a VB-n bizonyitani, hogy Messi és Ronaldo mellett a világ harmadik legjobb játékosa. Labdarúgó-rajongók milliói fognak a brazil meccsekre kapcsolni, csak hogy a 25 éves játékost láthassák. Miután súlyos sérülést szedett össze a PSG-nél, a világ fürkésző tekintetei Neymar figyelik, vele a VB-n mutatott eredményét majd. Phillippe Coutinho végre aláírt, így Barcelonába folytatta a januári átigazolási időszak után, kiemelkedő játékos kulcsszerepet fog játszani Brazília válogatott támadásaiban. Gabriel Jézus lesz a brazíliai válogatott középcsatára (bár szerintem Firmino jobb lenne) Oroszországban. Roberto Firmino a liverpooli briliáns játékosa, a kimagasló idény ellenére Gabriel árnyékában focizhat majd.

Svájc kulcsszereplői

Xherdan Shaqiri (Stoke City), Granit Xhaka (Arsenal) és Haris Seferović (Benfica) Svájci gárdában igen értékes játékos is szerepel, többek között a Juventusos Stephan Lichtsteiner és a Borussia Mönchengladbachnál játszó Yann Sommer. Shaqiri nyilvánvalóan túl jó Stoke számára, és biztosan megtalálja az új klubját a csapat kiesése után. A világbajnokság, lehet számára egy új időszak kezdete. Shaqiri mellett Granit Xhaka lesz a válogatott másik erőssége. Xhakat gyakran kritizálják a Premier Leagueben a gyenge diszciplináris rekord és a hanyag fellépések miatt, de válogatottba Xhaka, mintha kicserélődne - sokkal jobban játszik. Remélhetőleg Oroszországban megvillantja tudása legjavát. 

Costa Rica legfontosabb emberei

Keylor Navas (Real Madrid), Joel Campbell (Real Betis) és Marco Ureña (LAFC) A 2017/18-as szezon nagyszerű volt a Costa Ricai kapus számára. Keylor Antonio Navas Gamboa Costa Rica-i válogatott labdarúgó, jelenleg a Real Madrid kapusa. A Real Madrid mérkőzésein kimagasló teljesítményt nyújtott,  a Los Blancos sikerében a La Liga-ban, a Bajnokok Ligájában és a FIFA Klub Világkupában. A világ egyik legjobb kapus reflekciókal rendelkezik. Joel Campbell talán nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket pályája elején az Arsenalnél, de nem jelenti azt, hogy nem jó játékos. Jelenleg a Betis játékosa. Campbell kulcsfontosságú játékos lehet, Costa Rica számára Oroszországban. Campbell gyors, ügyes, és minden helyzetből gólt szerezhet vagy segítheti a támadásokat.

Szerbia kulcsszereplői

Aleksandar Kolarov (AS Roma), Branislav Ivanovic (Zenit Szentpétervár) és Nemanja Matic (Manchester United). Szerbia egy eléggé védekező játékot játszó alakulat, a védekezés és a középpálya kimagasló a többi csapathoz képest. A védők sok rutinnal rendelkeznek és tapasztaltak és erősek, de öregszenek és talán nem tudják majd felvenni tempóban, a fiatalabb országok támadó játékosaival a versenyt. Kolarovot minden angol labdarúgó rajongó ismerte, a Manchester Cityben töltött ideje alatt maradandó emléket hagyott a szigetországban. Mindig is nagyon veszélyes szabadrúgás rúgó volt, van. Olaszországban se marad el teljesítménye Kolarovnak. A korábbi Chelsea játékos Branislav Ivanovic fogja össze a válogatottat. Nemanja Matic nyáron írt alá a Manchester Unitedhoz, és ebben a szezonban kulcsszerepet játszott a csapatban. A Matic sokoldalú és az egyik legjobb a labdatartással rendelkező játékos.

Kiemelt csapat

vb_braz.JPG

Jóslatom - a csoportkörök után továbbjut Brazília és Svájc.

F csoport

Legfontosabb mérkőzés
Mexikó-Svédország (2018. június 27., Jekatyerinburg-körzet, Ekaterinburg)
A négyszeres világbajnok és a jelenlegi FIFA Konföderációs Kupa bajnokát nem fogja senki megakadályozni az elsőség megszerzésében. Így ez a párbaj, Mexikó és Svédország között létfontosságú szerephez jut majd. Kettőjük között fog eldőlni - ki jut majd a legjobb 16 - bár a Koreai Köztársaság örülne egy másik forgatókönyvnek, erre elég kicsi a valószínűség. 

Amit tudnod kell

  • Németország és Mexikó 2017 júniusában találkozott a FIFA Konföderációs Kupa Oroszország elődöntőjében. Bár a németek akkor 4-1-re győztek, Marco Fabian a szépítő találata a mérkőzés legszebb találata volt.
  • Miután három korábbi világbajnokságnál is a döntő közelében volt Svédország, nagy reményekkel érkeztek most is Oroszországban. Sok futballrajongó nem emlékszik arra, hogy Svédország 1958-ban elvesztette 5-2-re Pele brazil csapata ellen a mérkőzést.

Németország legfontosabb emberei

Jerome Boateng (Bayern München), Mesut Özil (Arsenal) és Timo Werner (RB Leipzig). Nehéz választani három kulcsfontosságú játékos a német válogatottnál. A tényt az rengeteg jó játékos van a csapatban még úgy is, hogy sokan kimaradtak.  Mats Hummels, Thomas Müller és Toni Kroos csak pár nevet említek. Boateng kulcsszerepet játszik a német védelem középpontjában. Mesut Özil  évek óta az Arsenal egyik meghatározó játékosa, évekkel ezelőtt még az év németországi játékosa díját is megnyerte. Thomas Müller 5 gólt ért el az előző két világbajnokságon, de ezúttal legalább hét gólt kell lőnie, ha a világbajnokság döntőjébe akarja "rúgni" Németországot. Úgy tűnik, hogy Timo Werner fiatal tehetség, nagy reményekkel és új erővel fogja csapatát segíteni a VB-n.

Mexikó legfontosabb emberei

Javier Hernandez (West Ham), Carlos Vela (LAFC), Jesús Manuel Corona (Porto).

Javier Hernandez remek labdarúgó, megjárta már a "nagy" csapatokat. Chicharitonak nem ez volt a legjobb idénye a West Ham-ban, de még nagyon technikás - mi sem mutatja jobban, mint a Chelsea ellen szerzett gólja. Az egykori Arsenalos Carlos Vela, nem kapott soha esélyt az Emiratesben a kibontakozásra, de Spanyolországban sikeres éveket töltött a Real Sociedadban. Majd az MLSben a Los Angeles FC "rúgja a bőrt" továbbra is. A Vela 250 alkalommal lépett pályára a Sociedadban, és 70 gólt szerezett, ami elég tisztességes rekord egy szélsőtől. Jesús Corona a 2017/18-as idényben a Porto színeiben 3 gólt is szerzet középpályásként. 2018-ban a selejtezők alkalmával 10 mérkőzés alatt 3 gólt is írtak a neve mellé.

Svédország legfontosabb emberei

Marcus Berg (Al Ain), Emil Forsberg (RB Leipzig) és Victor Lindelöf (Manchester United). Marcus Beg úgy tűnik, hogy helyetesítheti Zlatan Ibrahimovic-ot a svéd válogatottban. Berg nyolc gólt szerzett a kvalifikációban, kétszer annyit, mint a többi svéd játékos. Emil Forsberg az RB Leipzig idei idényében kimagasló teljesítményt nyújtott. A Forsberg a Bundesliga egyik legnagyobb sztárjává vált, és talán a legtehetségesebb svéd játékos.Victor Lindelöf ebben a szezonban sérült volt leginkább, a Manchester United játékosa inkább a pálya széléről nézte a meccseket. A 23 éves sokoldalú védő, játszathat védelem középpontjában, de a jobb oldalon is megtalálja a helyét.

Dél-Korea Kulcsemberek

Heung-Min Son (Tottenham), Ki Sung-yueng (Swansea) és Lee Chung-yong (Crystal Palace). Dél-Koreában számos játékos játszik Európa legjobb bajnokságában, mint például Koo Ja-cheol és Ji Dong-won az Augsburgban Németországban, de a Premier League-ben szereplő játékosok még rajtuk is túltesznek. Heung-Min Son egyike a Tottenham, és talán a Premier League legjobb játékosainak. A 25 éves játékos csak idén 37 meccset játszott klubjában és 11 gólt szerzett, de meglepő módon csak 7 alkalommal szerezte találatot Dél-Koreának a 2015-17-es kvalifikáció során. Dél-Korea a 2018-as világbajnokságra sikeresen kvalifikálta magát, miután második helyezést ért el az Irán mögött álló kvalifikációs csoportban. Dél-Korea a 2002-es világbajnokságon negyedik helyen végzett, ami teljesen feltüzelte az ázsiai futballszurkolókat.

 Kiemelt csapat
vb_nemet.JPG

Jóslatom - a csoportkörök után továbbjut Németország és Mexikó.

G csoport

Legfontosabb játék 
Belgium-Anglia (2018. június 28., Kalinyingrád Stadion, Kalinyingrád)
Belgium már több éve büszkélkedik kiváló játékosokkal, a Red Devils (válogatott becézése) nagy potenciállal rendelkezik, igaz az EB-n sajnos nem tudtak kibontakozni. Aranynemzedékük azonban nem lesz fiatalabb, és rajongóik abban reménykednek, hogy elérhetik a várva várt legnagyobb elismerést, a 2018-as oroszországi Világbajnokság győztesnek járó trófeáját. Feltéve, hogy nem akadályozza meg a megfiatalodott angol csapat, amely lenyűgöző eredményeket ért el és széles körben kapja a dicséreteket. Kettőjük meccse igen izgalmas lehet, különösen, mivel számos belga játékos az angol Premier League-ben játszik már évek óta.

Amit tudnod kell

  • Tunézia Angliával szemben az 1998-as világbajnokságon, a Carthage Eagles 2-0-ás vereséget szenvedett a Marseille-i Stade Velodrome-ban.

Anglia legfontosabb emberei

Harry Kane (Tottenham), Raheem Sterling (Man City) és Eric Dier (Tottenham). A Spursnek nagy szerencséje, hogy a világ egyik legjobb labdarúgóját a Harry Kane-t a soraiban tudhatja. Pár napja már tudható, hogy Kane hosszabbított, marad a Spursnél. Anglia nagy reménysége Oroszországban, nagyban hozzájárulhat a csapat sikereihez az angol tehetség. Raheem Sterling szenzációs idény futott a Manchester Cityvel. A rajongók kezdetben még kételkedtek abban, hogy megérte-e a pénzt, amit a City fizetett érte, de ebben az évben megcáfolt mindent és teljes erőbedobással játszott a City mérkőzésein. A Premier League cím nem véletlen lett a City-é ebben az idényben. Eric Dier a védekezés meghatározó játékosa lesz, a 24 védekező középpályás sok fejtőrést fog okozni ellenfelei számára. Dier, lehet nem a leginkább technikailag felkészült játékos, de ő szívét lelkét beleadja a labdarúgásba.

Belgium legfontosabb emberei

Eden Hazard (Chelsea), Kevin De Bruyne (Man City) és Romelu Lukaku (Man United). Nehéz választani Belgium válogatott játékosai közül, rengeteg jó játékos alkotja a csapatot.  Három kulcsszereplőtől a csapat sorsa múlhat a VB-n. Hazard az egyik legelismertebb játékos a világon, és egyes források szerint várhatóan felváltja Cristiano Ronaldot a Real Madridnál. / remélem nem fog megtörténni /Hazard központi szerepet játszott a Chelsea Premier League győzelmében a 2014/15 és a 2016/17 -es szezon során. Kevin De Bruyne a legjobb középpályás a világon, és ez tény. / mai napig nem értem meg miért kellett eladni a Chelsea csapatának a fiatal tehetséget... /A 26 éves belga középpályás a Manchester City kimagasló játékosa volt ebben a szezonban. Végezetül Romelu Lukaku aki egy "precíziós tank", nagyon jó befejező csatár. Az egykori Everton csatár és ex Chelsea játékos a belga világbajnoki címért fog küzdeni, kitartó és szívós jelleme nem ismer majd lehetetlent.

Panama Kulcsemberek

Jaime Penedo (Dinamo Bucureşti), Román Torres (Seattle Sounders) és Gabriel Torres (Huachipato). Panama kapus Jaime Penedo egy rutinos "öreg róka", több mint 130 alkalommal lépet pályára nemzeti színekben. Roman Torres Panama együttes gólszerzője, a kvalifikációban 2 góllal járult a csapata sikeréhez. Gabriel Torres a selejtezők alatt kiemelkedő játékot mutatott, egy ügyes és elég gyors csatár. A Panama most játszik először az első világbajnokságán. Az Oroszországban megrendezésre kerülő VB-re Honduras és az USA előtt kvalifikálták magukat. A Panama mindösszesen 9 gólt szerzett a kvalifikáció során, ami azt sugallja, hogy Angliának nincs félnivalója a "kis ország" támadójátékától. Számos Panama játékos jelenleg Amerikában játszik, és a focisták zöme az MLS-ben játszik. Panama legyőzte a kvalifikáció során Roman Torres 88. percben lőtt góljával Costa Rica csapatát, ezzel a győzelemmel jutottak ki a VB-re.

Tunézia Kulcsemberek

Wahbi Khazri (Rennes), Aymen Abdennour (Marseille) és Youssef Msakni (Al-Duhail). A korábbi Sunderland középpályás Wahbi Khazri Tunézia sztárja. A 26 éves élvezi és szereti a francia Ligue 1-et ebben a szezonban. Sokan emlékeznek még, milyen gólt is szerzet a Chelsea ellen 2016-ban. Abdennour szilárd középpontja a védelemnek, és Franciaországban játszott ebben az idényben. Ő lesz az az játékos, aki Harry Kane és Romelu Lukaku-t "életét" meg fogja keseríteni a VB alatt. Youssef Msakni a tunéziai válogatottban 14 gólt szerzet. A 27 éves a tunéziai első gólját szeretné elérni a világbajnokság alatt.

 Kiemelt csapat
vb_belga.JPGvb_angl.JPG

Jóslatom - a csoportkörök után továbbjut Belgium és Anglia.

H csoport

Legfontosabb játék 
Lengyelország-Kolumbia (2018. június 24. Kazan Arena, Kazan)
A Lengyelország és Kolumbia közötti összecsapás döntőnek bizonyulhat abban az értelemben, hogy ki juthat el a kieséses szakaszba. Mindkét fél olyan tehetségekkel rendelkezik, akik képesek a verseny megnyeréséhez, és ez a meccs a Kazan Arénában egy emlékezetes egyéni- vagy csapatteljesítmény mintapéldája lehet.

Amit tudnod kell

  • Dél-Amerikában az utolsó automatikus világbajnoki helyet szerezték meg, Kolumbia a 2014-es brazíliai világbajnokságon a legjobb eredményét érte el a világbajnokságok történetében, legalább a hasonló teljesítményt készülnek elérni idén is. Radamel Falcao és James Rodriguez a „Los Cafeteros” kulcsszereplői lesznek .
  • Szenegál korábbi, egyetlen megjelenése a világbajnokságon emlékezetes sikerült, hiszen a „Terangai oroszlánok” a negyeddöntőig meneteltek a 2002-es koreai-japán világbajnokságon. A csoportjukban az 1998-as világbajnok Franciaországgal, míg a legjobb 16 között Svédországgal találkoztak. Az álmot a Törökország elleni hosszabbításos vereség szakította meg.
  • Miután Szaúd-Arábiát és Ausztráliát az ázsiai övezetben a B csoportjában maga mögé utasította, Japán arra készül, hogy világbajnoki pályafutása legjobb eredményét érje el, és az oroszországi világbajnokság döntőjébe kerüljön. A korábbi öt világbajnokságán a „Samurai Blue” legjobb eredménye a legjobb 16 csapat volt, a 2002-es Dél-Koreával közös szervezésű és 2010-es dél-afrikai világbajnokságokon érték el ezt az eredményt.

Lengyelország legfontosabb emberei

Robert Lewandowski (Bayern München), Wojciech Szczesny (Juventus) és Arkadiusz Milik (Napoli) Lewandowski Lengyelország legjobb góllövője, és nyilvánvaló esélyese a Világbajnokság aranycipőjére is. Az egykori Borussia Dortmund játékos az előző EB-n az 5 mérkőzésen csak 1 gólt ért el, de egy másik nagyszerű szezont követően a Bayern Münchenben (29 gól 30 mérkőzésen), készen kell tennie a világbajnokságot a vihar miatt. Wojciech Szczesny-t ostobán eladta Arsene Wenger nyáron a Juventusnak 10 millió fontért. A 27 éves kapus lett a leggyorsabb az olasz labdarúgás történetében, aki 10 kapott gólnélküli meccsen állhatott a csapat kapujában, ezzel is feledtetve a Gianluigi Buffon által hagyott szakadékot a szezon végén. Szczesny a 2016-os Európa-bajnokságon csak a nyitó meccsen játszhatott, ahol szintén nem kapott gólt, de sajnos megsérült és nem vehetett részt a kupa további részében. Miliket széles körben várták, hogy a labdarúgás egyik legjobb játékosává válik, és már kétszámjegyű gólnál tart a fiatal csatár a válogatott színeiben.

Szenegál legfontosabb emberei

Sadio Mane (Liverpool), Kalidou Koulibaly (Napoli) és Keita Balde Diao (Monaco). Szenegálnak nagyon izgalmas csapata van, a sok Premier League játékosával, de a legjobb kétség kívül a Liverpoolban játszó Sadio Mane. Mane nem volt olyan jókedvű a kvalifikációnál, csak egy gólt szerzett, de az elmúlt két évben életveszélyes volt Liverpoolban, és ha Oroszországba hozza magával a klubformáját, nagy meglepetést okozhat a világbajnokságon. A Napolis Koulibaly a hírhedt dél-afrikai "kézilabda" incidens áldozata volt, de a labdarúgás egyik legjobb védője. A 26 éves kemény labdarúgónak Lewandowski ellen lesz nagy csatája, amikor a két fél június 19-én találkozik. A monacói Keita Balde Diao az egyik legjobb fiatal tehetség a világ labdarúgásában.

Kolumbia legfontosabb emberei

James Rodriguez (Bayern München), Radamel Falcao (Monaco) és Carlos Sanchez (Fiorentina). James Rodriguez viszonylag ismeretlen volt a 2014-es világbajnokság előtt, de Brazíliában 6 gólt ért el. Négy év múlva James a labdarúgás legnagyobb nevét viseli, és 2 bajnoki címet nyert a Real Madriddal, mielőtt nyáron a Bayern Münchenbe költözött volna, ahol újra kivirágzott. Senki sem tudja teljesen megérteni, miért nem tudott Radamel Falco a Premier League-ben játszani, de a kolumbiai kapitány létfontosságú figurája a pályán és az öltözőben. Falcao ebben a szezonban Franciaországban élvezi a játékot, és ha folytatja az élességét Oroszországban, Kolumbia nagyon messzire mehet a bajnokságban. A korábbi Aston Villa középpályás Carlos Sanchez több mint 80 mérkőzésen képviselte országát, és a csapat egyik vezéregyénisége.

Japán kulcsszereplői

Shinji Okazaki (Leicester City), Takuma Asano (Stuttgart) és Genki Haraguchi (Fortuna Düsseldorf). Okazaki Japán legnagyobb sztárja, különösen miután megnyerte a Premier League-t a Leicesterrel 2016-ban. Már csak 6 gólt kell, hogy Japán második legjobb góllövőjévé váljon, de 31 kell ahhoz, hogy legyőzhesse Kunishige Kamamoto-t a maga 80 góljával. Okazaki sérüléssel bajlódott a 2017/18as bajnokság vége felé, és nagyon nehéz előre jelezni, mire lesz képes, a játéka biztosan kulcsszerepet fog játszani a H. csoport végeredményében. Takuma Asano jelenleg második szezonját töltötte kölcsönben a Stuttgartnál az Arsenal-tól. A 23 éves játékos biztos mindent megtesz, hogy bejusson a Gunners első csapatába, mikor visszatér a tempójának, pontosságának és a kapu alsó sarkának felfedezésében specialitása miatt. Asano 3 gólt ért el eddigi a válogatottban, és reménykedik majd abban, hogy növeli Oroszországban játszott mérkőzését. Végül ott van Genki Haraguchi, aki japán legjobb góllövője volt a kvalifikáción, a 4 góljával. A 26 éves játékos már jól ismeri a Bundesligát és a másodosztályt, hiszen Németországban már több mint 100 mérkőzést játszott 2014 óta.

 Kiemelt csapat
vb_lengyel.JPG

Jóslatom - a csoportkörök után továbbjut Kolumbia és Lengyelország.

 

A 2018-as VB dalok közül a kedvencem!

Budapesten forgatták a világbajnokság hivatalos klipjét

és még Will Smith is benne van: 

 

  Világbajnokság alatt minden nap jelentkezni fogok. Az aktuális mérkőzéseket elemezve és értékelve fogom nektek bemutatni. Remélem izgalmas és jó mérkőzéseket láthatunk majd! 

- kövessétek a blogom a VB ideje alatt -