Világbajnoki Ötletadó - Szerda

Világbajnokság 2018 - Oroszország

iran_spain_world_cup_2018-1600x900.jpg

Az adott nap "Világbajnoki csoportkör" mérkőzéseiből válogatott tippek, ötletek. Elemzések, összefoglalók, értékelések az összecsapásokról. 

vb_head_18.JPG

2018/06/20  14:00
Helyszín: Luzsnyiki Aréna (Moszkva)
Játékvezető: Geiger M. (Usa)

egy gondolat -  egy mondat 

  • Marokkó 3–1 arányban legyőzte Portugáliát az eddigi egyetlen találkozójukon, az 1986-os világbajnokság csoportkörében. Ez volt Marokkó első győzelme a torna története során.
  • Portugália csak egyszer kapott ki a világbajnokságokon az előbb említett Marokkó elleni mérkőzés alkalmával. Az azt követő három, afrikai csapat ellen játszott mérkőzéséből kettőt megnyert, egyet pedig döntetlennel zárt.
  • Portugália 2002 júniusa óta nem vesztett világbajnoki mérkőzést Európán kívüli nemzet ellen: akkor 1–0 arányban maradt alul Dél-Koreával szemben, azóta 5 győzelem és 3 döntetlen a mérlege.
  • Portugália a legutóbbi tíz világbajnoki csoportmeccse közül csak egyet vesztett el (a 2014-es, Németországgal játszott mérkőzést 0–4-es eredménnyel zárta), ötöt megnyert, a maradék négyen pedig döntetlent ért el.
  • Marokkó Irán elleni nyitó mérkőzésének második félidejében Irán egyetlen alkalommal sem lőtt kapura.

Portugália & Marokkó - A játékosok akikre oda kell figyelni:

Cristiano Ronaldo # 7 - Portugália (Real Madrid)

Mit lehetne még mondani a portugálok csillagáról, amelyet még nem mondtak vagy tettek közzé világszerte? A frissen megszerzett ötödik Bajnokok Ligája trófea az idei év eddigi csúcspontja volt, és ki tudja nem lesz-e egy VB győztest megillető trófea is a vitrinben. A 2016-os EB bajnok csapat most is csúcsformában játszik.  Három gólt már lőtt az első mérkőzésen, ezzel bejelentkezett a VB aranycipőjéért.

Khalid Boutaib # 13 -Morocco (Yeni Malatyaspor)

Várhatóan visszatér a kezdőcsapatba, és a portugálok ellen be fog dobni mindent. így Ayoub El Kaabi a padon kezdhet. Tizenkét gólt szerzett ebben az idényben a török ligában. A 31 éves tapasztalt támadó a portugál védelem legfőbb gondja lehet.

Portugália 

Mindössze egy változás történt az első mérkőzésen, az utolsó, Algéria elleni felkészülési mérkőzéshez képest. Jose Fonte állt be Bruno Alves helyére a védekezésben. Valószínűleg Marokkó ellen sem változtatnak a felálláson, bár... Mario csereként állt be az első mérkőzésen, de nem valószínű az első csapatba kerülésük most sem. Goncalo Guedes gólpassza két gólban segítette  Cristiano Ronaldo-t . André Silva a fiatal csatár, most több időt kaphat a pályán, mint az első mérkőzésen.

Előző mérkőzés

Portugália 3-3 Spanyolország

Egy izgalmas meccset játszott egymással a szomszédos ország. A magyar-román meccshez tudom hasonlítani, persze nem technikai szinten, csak érzelmileg. Cristiano Ronaldo vitte a hátán Portugáliát. A korai büntetőt követően Portugália vezetett és még a félidőben mind a két oldalon esett egy - egy gól. Portugál előnnyel fordultak a csapatok és a második félidőt megkezdve gyorsan be is talált Spanyolország, egymás után kétszer. A mérkőzés 88' percében, viszont Ronaldo szabadrúgásból kiegyenlített, ezzel megmentve csapatának legalább az egy pontot.

Marokkó

Khalid Boutaib helyett Ayoub El Kaabi  kezdett az első mérkőzésen, de nem hozta a tőle elvártakat. A 11 válogatott  góllal büszkélkedő játékos Irán ellen nem talált be. Portugália elleni meccsen Ayoub El Kaabi csere lesz és Boutaib fog kezdeni. A marokkói védelembe egy tapasztalt játékos kezd ma este, Medhi Benatia.

Előző összecsapás

Marokkó 0-1 Irán

A végig fölényben játszó Marokkó, egy nagyon szívósan védekező Irán ellen majdnem 1 pontot elhozott, de a mérkőzés vége előtt egy szerencsétlen öngól miatt, Irán 1-0-ra megnyerte a meccset.

Portugália lehetséges kezdő 11 és felállás: 4-4-2
Rui Patricio; Cedric Soares, Pepe, Jose Fonte, Raphael Guerreiro; Bernardo Silva, Joao Moutinho, William Carvalho, Bruno Fernandes; Goncalo Guedes, Cristiano Ronaldo.

Marokkó lehetséges kezdő 11 és felállás: 4-2-3-1
Munir; Achraf Hakimi, Medhi Benatia, Romain Saiss, Hamza Mendyl; Karim El-Ahmadi, Mbark Boussoufa; Nordin Amrabat, Younes Belhanda, Hakim Ziyech; Khalid Boutaib.

Az első fordulóban a spanyolok ellen Cristiano Ronaldo a nap hőse volt, az 1 pont sokat jelenthet a végelszámolásnál. A B csoport Irán győzelmével kicsit érdekesebb lehet, Marokkó küzdeni fog nagyon. Jó csapat az afrikai ország és a szerencsétlenül elvesztett mondhatni 3 pontot, ma nem szeretnék megismételni. Nagyon felfokozott mérkőzés lesz. Marokkó rá akarja majd kényszeríteni az akaratát a portugálokra, de ha hibáznak és szerintem erre építenek Ronaldoék - akkor kíméletlenül megtorolják majd. A portugálok ha ma győznek 4 ponttal már nyugodtabban várhatják az utolsó fordulót Irán ellen. Marokkónak győzni kell, ha szeretnének még a továbbjutásban gondolkodni. 

 Tippem a mérkőzésre: Hazai győzelem és a gólszám több, mint 1,5
Tippem a végeredményre: 3 - 1 
Speciális fogadás: Mindkét csapat szerez gólt + gólszám több, mint 2,5

vb_head_19.JPG

2018/06/20  17:00
Helyszín: Rosztov Aréna (Rostov)
Játékvezető: Turpin C. (Fra)

egy gondolat -  egy mondat 

  • Ez lesz a harmadik találkozó Uruguay és Szaúd-Arábia válogatottja között, világbajnokságon pedig az első. A két korábbi mérkőzésük Szaúd-Arábiában rendezett barátságos találkozó volt, és nem hozott győzelmet Uruguay számára (egyszer nyertek a szaúdiak, egyszer pedig döntetlen lett a végeredmény).
  • Szaúd-Arábia a 15.VB meccsét játssza, de még egyszer sem került szembe dél-amerikai ellenféllel a torna története során.
  • Uruguay mindhárom korábbi, ázsiai ellenféllel játszott világbajnoki mérkőzését megnyerte, és összesen öt gólt lőtt, miközben csak egyet kapott (ebbe beleszámoltuk az akkor az Ázsiai Labdarúgó-szövetséghez tartozó Izrael elleni, 1970-es győzelmet is).
  • Szaúd-Arábia a legutóbbi három VB szereplését a csoportja legalján zárta. Legjobb eredményét még 1994-ben, a bemutatkozó tornáján érte el: akkor a 16 között búcsúzott a Svédországtól elszenvedett vereségét követően.
  • Szaúd-Arábia 11 mérkőzés óta nyeretlen a világbajnokságokon, két döntetlenje mellett kilencszer kikapott. Utolsó VB meccsét még az 1994-es torna csoportkörében nyerte (1–0-ra Belgium ellen, 1994. június 29-én).

Uruguay & Szaúd-Arábia  - A játékosok akikre oda kell figyelni:

Luis Suárez # 9 - Uruguay (Barcelona)

Nagyon várom a mai mérkőzést, nekem kiábrándító volt a teljesítménye Egyiptom ellen. Remélem ma kiszakad az a bizonyos "gólzsák" és meg tudja mutatni tehetségét a 31 évesen csatárként. A nyitó napon összeomlott Szaúd-Arábia ellen, ma talán könnyebb lesz betalálni.

Mohammed Al Owais # 22 -Saudi Arabia (Al-Ahli Jeddah)

A nyitó mérkőzésen látottak után nem csodálkozik senki. Az öt gól után kapus cserével folytatják a csoportköröket. Pizzi edzőként ma egy merészet fog "húzni". Kapusnak Al Owaisnak teszi meg, bár Luis Suárez és Edinson Cavani támadó labdáit nagyon nehéz lesz megfognia ma délután, pont a másik csapat első meccses gólszegény mérkőzése után.

Uruguay 

Carlos Sanchez és Cristian Rodriguez egyaránt csereként állt be az első mérkőzésen, ma már a kezdőben foglalnak helyet. Nahitan Nandez és Giorgian de Arrascaeta kihagyhatatlanok a kezdőből. A tapasztalt Maxi Pereira a nyitó mérkőzésen nem játszott, sajnos ma se lesz a kezdő 11 tagja. Az Egyiptom elleni góltalanság ellenére, Edinson Cavani és Luis Suarez lesznek a támadók, a döbbenetes duó 93 válogatott gólt szerzettek együtt pályafutásuk során.

Előző mérkőzés

Egyiptom 0-1 Uruguay (Gimenez)

Jose Gimenez a 89. percben szerzett találatával győzött Uruguay Egyiptom ellen. Rengeteg helyzet volt, és sokat ki is hagyott Luis Suarez és Edinson Cavani . Talán ma több gólt szereznek a csapatnak. 

Szaúd-Arábia

Szaúd-Arábia labdarúgó csapata valószínűleg változtatni fog az Uruguay elleni mérkőzésen, miután Oroszország elleni nyitó meccsen nagyon kikapott. Juan Antonio Pizzinek elég nagy fejtörést okoz, hogy lelket verjen a csapatba és átrendezze a sorokat. Mansour Al Harbitot a középpályán, csatárként Fahad Al-Muwallad teszi a kezdő 11-be. Mohammad Al-Sahlawi a kvalifikáció alatt összesen 16-szor eredményes csatár, ma a padon fog kezdeni.

 Előző mérkőzés

Oroszország 5-0 Szaúd-Arábia

Szaúd-Arábia az orosz letámadások és játék ellen nem tudta felvenni a "kesztyűt". Végig alárendelt szerepet játszott, mind a két félidőben. Remélhetőleg tanultak a hibákból és Uruguay ellen már látjuk őket focizni.

Uruguay lehetséges kezdő 11 és felállás: 4-4-2
Fernando Muslera; Guileromo Varela, Jose Maria Gimenez, Diego Godin, Martin Caceres; Carlos Sanchez, Matias Vecino, Rodrigo Betancur, Cristian Rodriguez; Luis Suarez, Edinson Cavani.

Szaúd-Arábia lehetséges kezdő 11 és felállás: 4-2-3-1
Abdullah Al-Mayouf; Yasir Al-Shahrani, Osama Hawsawi, Omar Hawsawi, Mansour Al-Harbi; Abdullah Otayf, Salman Al-Faraj; Yahya Al-Shehri, Taisir Al-Jassim, Salem Al-Dawsari; Fahad Al-Muwallad.

Szaúd-Arábia nagy "zakója" után a csoport legesélyesebb csapatával küzd meg. A látottak alapján egy valaki ronthatja el a meccset, Uruguay. Mennyivel fognak nyerni Suarezék - ez a kérdés? Remélem nem 1 - 0-ás eredményt láthatunk.  Tisztes helytállást a vendégek részéről, a hazaiaktól több gólos győzelmet várok.

 Tippem a mérkőzésre: Hazai győzelem és a gólszám több, mint 2,5
Tippem a végeredményre: 3 - 0 
Speciális fogadás: Hazai csapat  gólszám több, mint 2,5

vb_head_20.JPG

2018/06/20  20:00
Helyszín: Kazán Aréna (Kazany)
Játékvezető: Cunha A. (Uru)

egy gondolat -  egy mondat 

  • Ez lesz a legelső találkozó Irán és Spanyolország válogatottja között. 
  • Irán még nyeretlen az európai ellenfelekkel játszott világbajnoki mérkőzésein: a hat korábbi találkozójából ötöt elvesztett (egy döntetlen mellett).
  • Spanyolország még nem vesztett VB meccset ázsiai csapat ellen (2 győzelem és 2 döntetlen a mérlege), bár az egyik döntetlent követően végül alulmaradt a büntetőpárbajban (2002-ben Dél-Koreával szemben).
  • 1998 és 2014 között háromszor fordult elő, hogy Spanyolország nem tudta megnyerni a nyitó világbajnoki mérkőzését, és ebből kétszer ki is esett a csoportkörben (1998-ban és 2014-ben). Egy alkalommal azonban végül megnyerte a tornát: ez 2010-ben történt, amikor Svájccal szemben vesztette el az első mérkőzését.
  • A legutóbbi négy világbajnoki mérkőzésén Spanyolországnak tízszer vették be a kapuját: annyiszor, mint az azt megelőző 15 VB meccsén összesen.

Irán vs Spanyolország - A játékosok akikre oda kell figyelni:

Sardar Azmoun # 20 - Irán (Rubin Kazan)

Sardar Azmoun otthon érezheti magát a Spanyolország ellen mérkőzésen. A 23 éves támadó középpályás öt évvel ezelőtt költözött Oroszországba és a Rubin Kazanba kezdte oroszországi karrierjét. Öt év alatt a Rubin és az FC Roston játékosaként Azmoun 29 gólt szerzett és 115 mérkőzésen lépett pályára. A támadó középpályás nagyon gólerős, ami jól mutatja, hogy már 23 gólt ért el 33 mérkőzésen az iráni válogatottban.

Diego Costa # 18 - Spanyolország (Atlético Madrid)

Az Atlético Madrid játékosa az első meccsen már megcsillantotta tudását. Diego Costa döntő szerepet fog játszani ezzen a mérkőzésben is. A brazil születésű játékos mind a szélén, mind középen nagyon gólerős, szűkség lesz rá az iráni tömör és szívós védekezés ellen. 

Irán 

A sztár Alireza Jahanbakhsh nagyon görcsösen játszott, nem talált be Marokkó kapujába, és a meccs vége felé le is kellett cserélni. Valószínűleg Spanyolország ellen is kezdő lesz, bár a kispad jobb lenne számára, ha ezt a teljesítményt hozná megint. Saman Ghoddos, csereként állt be, remélem a spanyolok ellen több időt ad a portugál vezető edző neki. Alireza Jahanbakhsh az elmúlt szezonban az Eredivisie-ben megszerezte a bajnokság aranycipőjét.

 Előző eredmény

Marokkó 0-1 Irán (Bouhaddouz öngól)

A "bunker" foci ezen estén jól teljesített és a véletlenek folytán egy öngóllal meg is nyerték a mérkőzést. Az alig támadó Irán, mintha nem is lett volna a pályán. 

Spanyolország 

Az edző váltás szerintem rányomta bélyegét a mérkőzésre, spanyol oldalról.  Fernand Hierro új edzőként első lépése az volt, hogy Nacho-t választotta a védelembe Alvaro Odriozola helyett. Nacho valószínűleg megtartja a helyét, és ma is a kezdő 11-ben lesz. Spanyolországot 3-2-re vezető gólját ő lőtte. Hierro szintén 4-3-3-ra állt, ami azt jelentette, hogy Koke a középpályán kezdett, Isco pedig továbbra is Costa mögött segíti a támadásokat.

Előző eredmény

Portugália 3-3 Spanyolország (Costa (2), Nacho)

Végig nagyon "hajtós" mérkőzést láthattunk. Cristiano Ronaldo megszerezve a vezetést még a félidő előtt betalált David de Gea kapujába, Costa duplájával válaszoltak a spanyolok, míg Nacho góljával előnyhöz juttatta csapatát, de Ronaldo szabadrúgásból betalált, ezzel beállítva a 3 - 3-as végeredményt..

Irán lehetséges kezdő 11 és felállás: 4-5-1 (4-1-4-1)
Alireza Beiranvand; Ramin Rezaeian, Rouzbeh Cheshmi, Morteza Pouraliganji, Ehsan Hajsafi; Alireza Jahanbakhsh, Masoud Shojaei, Omid Ebrahimi, Vahid Amiti, Karim Ansarifard; Sardar Azmoun.

Spanyolország lehetséges kezdő 11 és felállás: 4-3-3
David de Gea; Nacho, Gerard Pique, Sergio Ramos, Jordi Alba; Koke, Sergio Busquets, Andres Iniesta; David Silva, Diego Costa, Isco.

Remélhetőleg ez a mérkőzés nem fullad góltalanságba, bár Irán foggal-körömmel fog védekezni. A csoport "favoritja" és egyik legnagyobb esélyese a VB címre - Spanyolország - ma letarolja az iráni védelmet. Szépítő gólt elvárok a hazai csapattól, de a vendégek ma megmutatják miért számítják őket a legjobbak közé.

Tippem a mérkőzésre: Vendég győzelem és a gólszám több, mint 2,5 
Tippem a végeredményre: 1 - 3 
Speciális fogadás: Vendég csapat  gólszám több, mint 2,5

A szelvény tippek megtalálhatók a Twitter oldalamon: Bocijunior