Világbajnokság 2018 - Oroszország

Csoportok & Csapatok 1. rész

header_foci.jpg

Csoportok & Csapatok 1. rész

A spanyol és a francia labdarúgó-válogatott kerete is több mint egymilliárd eurót ér, ez elegendő lesz-e ahhoz, hogy valamelyikük megnyerje az oroszországi világbajnokságot?

/több forrást is felhasználva/

Csoportkör

Sorrend meghatározása
  1. több szerzett pont az összes mérkőzésen
  2. jobb gólkülönbség az összes mérkőzésen
  3. több lőtt gól az összes mérkőzésen
  4. több szerzett pont az azonosan álló csapatok között lejátszott mérkőzéseken
  5. jobb gólkülönbség az azonosan álló csapatok között lejátszott mérkőzéseken
  6. több lőtt gól az azonosan álló csapatok között lejátszott mérkőzéseken
  7. sorsolás

CSAPATOK

vb_cs1.JPG

vb_cs2.JPG

Mourinho a következőket várja:
  • az A csoportot Uruguay megnyeri a házigazda oroszok előtt, így az egyiptomi Szalah korán búcsúzik a tornától
  • a spanyolok behúzzák a B csoportot, mégpedig Mourinho hazája, Portugália előtt
  • a C csoportban nem vár meglepetést az élen, a franciák nyerik, viszont mögöttük igen, az ausztrálokban bízik
  • a D-ben "a kissrác lesz az első", ez Mourinhónál azt jelenti, Messi és Argentína viszi a csoportot, mögéjük Nigériát várja
  • E csoport - brazilok, tiszta sor, a unitedes Nemanja Maticsnak jár a vakáció, Szerbia helyett Svájcé a második hely
  • F, Németország az élen, Mexikó mögöttük
  • G csoport, "gyerünk, Anglia" mondja Mourinho, a belgákat hozza mögéjük
  • H csoport - meglepetés, Szenegál a lengyelek előtt nyeri a csoportot


vb_cs3.JPG

Mourinho így a következő nyolcaddöntőket hozta össze:
Uruguay-Portugália
Spanyolország-Oroszország
Franciaország-Nigéria
Argentína-Ausztrália
Brazília-Mexikó
Németország-Svájc
Anglia-Lengyelország
Szenegál-Belgium
vb_cs4.JPG

 Ajánlás :

vb_excel_1.JPG

külső link

/ magyar nyelvi beállítások + időzóna állítás /  Szerintem, nagyon jól használható táblázat. A csoportkörök után is vezetve vannak az eredmények saját gépeden...

Játékvezetők

Afrika
Ázsia
Európa
Észak-Amerika
Közép-Amerika
Dél-Amerika
Óceánia

Csoportok 

vb_a_d.jpg

Pár gondolat és a "kiemelt" csapatok keretinek áttekintése.

A csoport

Legfontosabb mérkőzés
Oroszország-Szaúd-Arábia (2018. június 14., Luzhniki Stadion, Moszkva)
A világbajnokság nyitó mérkőzése olyan esemény, amely eseményt a futballszurkolók világszerte kitörő lelkessel várnak.  A Szaúd- Arábia lesz az első ázsiai csapat, aki részt vehet, egy nyitó mérkőzésen a világ bajnokságok sorában. 

Amit tudnod kell

  • Szaúd-Arábia Mohammad Al-Sahlawi 16 gólt szerzett a VB selejtezők alatt. 
  • Uruguay a világbajnokság kétszeres bajnoka. A La Celeste 1930-ban, a második alkalommal pedig, Brazíliában 1950-ben nyerték el a trófeát.

Egyiptom legfontosabb emberei

Mohamed Salah (Liverpool), Mohamed Elneny (Arsenal) és Ramadan Sobhi (Stoke City). Salah 5 gólt szerzett a válogatottban a kvalifikáció során, és jelenleg a világ egyik legjobb játékosa.

Uruguay legfontosabb emberei

Edinson Cavani (PSG), Luis Suarez (Barcelona) és Diego Godin (Atletico Madrid). Cavani az elmúlt hónapokban és a kvalifikáció során megállíthatatlan volt.

Szaúd-Arábia kulcsszereplői

Nawaf Al-Abed (Al-Hilal), Fahad Al-Muwall (Al-Ittihdad) és Yahya Al-Shehri (Al Nassr). Al-Abed 5 gólt szerzett a kvalifikációban és Szaúd-Arábia legjobb gólszerzője az VB-ig tartó mérkőzéseken. Al-Muwall gólt szerzett az utolsó selejtezős mérkőzésen. A világbajnokság döntőjébe, ezzel a 1 góllal jutottak be. Országos hős hazájában.

Oroszország legfontosabb emberei

Alan Dzagojev (CSKA Moszkva), Aleksandr Kokorin (Zenit Szentpétervár) és Jurij Zhirkov (Zenit Szentpétervár). Dzagojev nem a legjobb játékosok egyike a válogatottban, de mindig hazája és a válogatott meghatározó szereplője, különösen a nemzetközi versenyeken. Az egykori Arsenal játékos, Aleksandr Kokorinra sokan kíváncsiak lesznek, mit tudd a csapathoz adni.

Kiemelt csapat

vb_uru.JPG

Jóslatom - a csoportkörök után továbbjut Uruguay és Egyiptom /vagy/ ha nincs az Orosz bunda, mert akkor a házigazdák mennek tovább.

B csoport

Legfontosabb mérkőzés
Portugália-Spanyolország (2018. június 15., Fisht olimpiai stadion, Szocsi)
Spanyolország nyolc évvel ezelőtt verte meg Portugáliát 1-0-ra Dél-Afrikában, két éve pedig, 2012-ben kiütötte volna a büntetésekkel az EB-n. Ezt a mérkőzést nem szabad kihagyni senkinek.

Amit tudnod kell

  • Oroszország Portugáliáliának ismerős területét. A 2016-os UEFA EURO, a győztes Portugália biztosította a helyét a 2017-es FIFA Konföderációs Kupára, ahol  Mexikót legyőzve a harmadik helyen végeztek.
  • Az iráni Sardar Azmounnak nagy kiugrása lehet, a VB. A 22 éves csatár, aki Rubin Kazannál játszik Oroszországban, tizenegy gólt szerezhetett a kvalifikációban, ugyanúgy, mint Tim Cahill (Ausztrália), Christian Eriksen (Dánia) és Romelu Lukaku (Belgium).
  • Marokkó egy erősen vitatott afrikai selejtezőkőn keresztül került a csoportba, hogy megszerezze Oroszország 2018-as képesítését, kiejtve Elefántcsontpartot, Gabont és Maliot.

Spanyolország legfontosabb emberei

Isco (Real Madrid), David De Gea (Manchester United) és David Silva (Man City).

A rengeteg gólszerző lesz a spanyol csapatnál, De Gea rendkívül fontos lesz eleme lehet a csapatnak, mint az egyik legjobb "hálóőr". Isco és Silva mindössze 5 gólt szerzett a kvalifikációban, akárcsak a keretből kihagyott Morata.

Portugália legfontosabb emberei

Cristiano Ronaldo (Real Madrid), Andre Silva (AC Milan) és William Carvalho (Sporting Lisszabon). Ronaldo hihetetlen 15 góllal szerzett a kvalifikáció során, míg a 22 éves Andre Silva további 9 gólt lőtt a mérkőzéseken.

Marokkó legfontosabb emberei

Khalid Boutaïb (Yeni Malatyaspor), Hakim Ziyech (Ajax), Medhi Benatia (Juventus) Boutaïb volt Marokkó legjobb gólszerzője, 4 gól a selejtezők alatt. Hakim Ziyech ebben a szezonban jó formában játszott az Ajax csapatában, kulcsszerep volt csapata eredményében. Medhi Benatia szintén nagyszerű szezont "futott, 16-szor lépett pályára és 2 gólt szerzett a Juventusnál.

Irán legfontosabb emberei

Sardar Azmoun (Rubin Kazan), Mehdi Taremi (Al-Gharafa) és Ehsan Hajsafi (Olympiacos). Azmoun 7 gólt szerzett a kvalifikáció alatt. Taremi Azmounval együtt az (Olympiacos középpályása), és Ehsan Hajsafival, nagyon sok gondott fognak okozni ellenfeleiknek a középpályán.

Kiemelt csapatok

vb_port.JPG

vb_span.JPG

Jóslatom - a csoportkörök után továbbjut Spanyolország és Portugália.

 C csoport

Legfontosabb mérkőzés 
Dánia-Franciaország, (2018. június 26., Luzsnyiki Stadion, Moszkva)
A két nagyszerű európai csapat között ez a párbaj valószínűleg a C csoport harmadik fordulója során igen izgalmas lesz. Az országok jól ismerik egymást, a világbajnoki színpadon két alkalommal találkoztak, mindkét alkalommal a csoport utolsó meccsén. 1998-ban egyedülálló győzelmükön Franciaország 2-1 győzelmet aratott, de 2002-ben a dánok 2-0-ra győzedelmeskedtek.

Amit tudnod kell

  • Franciaország és Peru csak egyszer, 1984. április 28-án, a Parc des Princes-ban találkoztak egymással. Ami egy barátságos felkészítő mérkőzésnek szolgált a következő világbajnokságra, Michel Platini és Co elvesztette az 1-0-at, Juan Carlos Oblitas pedig a 82. percben a dél-amerikai játékosokként megnyerte Peru számára a mérkőzést.
  • A C csoport egyik legérdekesebb a világbajnokságon. Didier Deschamps vezetésével reménykedik Franciaország, hogy az EB 2016-os döntőjében a Portugália elleni csúfos vereséget, egy Oroszországban megnyert VB mindent feletet majd.

Franciaország legfontosabb emberei

Kylian Mbappe (PSG), Antoine Griezmann (Atletico Madrid) és Paul Pogba (Man United). Olyan sok játékos közül lehet választani, de a Kylian Mbappe-t Franciaország legnagyobb "ászának" kell tekinteni. A tinédzser rendkívül jól játszik a PSG-nek ebben a szezonban. Mbappe nagyon ügyes, önzetlen, és rendkívül kitartó; hozzá fog járulni a francia sikerekhez, amelyet Hollandok elleni meccsen, a kvalifikáció során már megmutatott. Griezmann az EB-n 2016-ban szerezte meg a legjszebb gólt. Franciaország egyik legjobb góllövője, 4 gólos szerzett a kvalifikáció alatt, Olivier Giroud mellett.

Ausztrália legfontosabb emberei

Mile Jedinak (Aston Villa), Tim Cahill ( nem csatolt) és Aaron Mooy (Huddersfield). Jedinak Honduras elleni küzdelme a győzelemben Ausztráliai helyet biztosított 2018-ban OroszországbanAaron Mooy 2017/2018-ban a Huddersfield kiemelkedő játékosa volt, és az ex Manchester City-s a Manchester United ellen a Huddersfield híres 2-1-es győzelmében is részt vállalt.

Peru legfontosabb emberei

Paolo Guerrero (Flamengo), Andre Carrillo (Watford) és Jefferson Farfan (Lokomotiv Moszkva) Guerrero az a férfi, aki Peru-t segítette a play-off-ban, ő a nemzeti kapitány, aki kulcsszerepet játszik a csapat játékában.Az Ex-Schalke szélsőjátékos Jefferson Farfan Peruban 2-0-as győzelemhez hozzájárult és ezzel kijuttatta a csapatot a világbajnokságra.  

Dánia kulcsszereplőinek

Christian Eriksen (Tottenham) és Kasper Schmeichel (Leicester City). Christian Eriksen Tottenham játékosa, 25 éves, már 8 éve a dán csapatban játszik, és 21 gólt ért el nemzeti mezben. Eriksen Dánia kiemelkedő játékosa volt a kvalifikációban, és biztosan hozni fogja jó formáját Oroszországban is.

 Kiemelt csapatok

vb_fran.JPG

 Jóslatom - a csoportkörök után továbbjut Franciaország és Dánia.

 D csoport

Kulcsszerep 
Argentína-Horvátország (2018. június 21., Nizhny Novgorod Stadion)
A csoport két legerősebb csapata papírra zárja a kürtöket a világbajnokságon először 1998 óta, amikor Argentína 1-0-ra győzött. A Barcelona csapattársak Lionel Messi és Ivan Rakitic közötti leszállás egyike annak a sok érdekes résznek, amellyel csak a második találkozó lesz a két nemzet között a globális színpadon, ami döntő jelentőségűnek bizonyulhat ahhoz, hogy eldöntse, ki minősíti és igényli a legjobb helyet. Franciaország számára a 16-os fordulóban esetleg a csoportok második helyezettjeire bujkál, rengeteg lesz a sor.

Amit tudnod kell

  • Izland és Horvátország hat alkalommal találkoztak a világbajnokság kvalifikációjában az elmúlt nyolc évben. A horvátoknak négy győzelmük van a párharcok során, de az izlandiak a legutóbbi találkozáskor 2017 júniusában 1-0-ra nyertek a horvátok ellen.
  • Nigéria és Izland csak egyszer találkozott egymással, 1981-ben egy barátságos 3-0-os győzelemmel ért véget az Izlandiak számára.

Argentína legfontosabb emberei

Lionel Messi (Barcelona), Sergio Agüero (Manchester City) és Angel Di Maria (PSG). Lionel Messi aki, 5-szörös aranylabdás, és talán a legnagyobb futballista, aki valaha élt. Sergio Agüero a nemzeti válogatottban 36 gólt szerzett, jó formában Premier League bajnokként segítheti csapatát. Angel Di Maria sokat hozzátett a  PSG-ben számos sikeréhez ebben a szezonban, annak ellenére, hogy Neymar, Cavani és Mbappe árnyékában volt.

Izland legfontosabb emberei

Gylfi Sigurdsson (Everton), Alfred Finnbogason (FC Augsburg) és Kolbeinn Sigborsson (Nantes). A Gylfi Sigurdsson 2012 óta játszik a Premier League-ben olyan klubokban, mint Swansea, Tottenham és Everton. A támadó középpályás az elmúlt nyáron az Evertonnál írt alá egy 40 millió fontért, és ezzel Izlandon minden idők legdrágább játékosává vált. Finnbogason 3 gólt ért el a selejtezők alatt, de Sigurdsson árnyékában minden nehezebb. A 28 éves csatár a La Liga-ben és a Bundesligán játszott. Sigborsson nem más, mint aki "kiverte" Angliát az EB-n 2016-ban, az ország legjobb gólszerzője, annak ellenére, hogy mindössze 44-szer lépet pályára nemzeti mezben.

Horvátország kulcsszereplői

Mario Mandzukic (Juventus), Luka Modric (Real Madrid) és Ivan Rakitic (Barcelona). Mandzukic Horvátország második legnagyobb gólvágója - 30 gól, az ex Arsenal és a Real Madrid játékos Davor Suker mögött, akik 1992 és 2002 között 45 gólt ért el a válogatottban. Az egykori Tottenham játékos kétségtelenül az egyik legjobb középpályás, a Real Madrid egyik kulcs embere Luka. De ott lesznek még a klubcsapatában játszó Mateo Kovacic és a La Liga riválisa, Ivan Rakitic is. Rakitic nem volt annyira sikeres, mint Modric az elmúlt idényekben. 

Nigéria legfontosabb emberei

Alex Iwobi (Arsenal), Kelechi Iheanacho (Leicester City) és Ahmed Musa (CSKA Moszkva). Iwobi komoly kritikát kapott, az Arsenalban nyújtott játékáért, de Nigériai csapatban sokkal jobban játszik, mintha nem is ő volna... A 21 éves, nagy tehetség az országában és kétségtelen, hogy kritikusait ezen a nyáron csak ámulni fognak. Iheanacho úgy tűnt, hogy jól beilleszkedett és jól is játszott a Manchester Cityben, de 2017 nyarán eladták Leicesternek körülbelül 25 millió fontért. Bizonyítania kell majd neki nemzetközi porondon, miután nem játszott sokat a Leicesterben ebben a szezonban. Egy másik egykori Leicester játékos, Ahmed Musa, viszont kulcsember lehet a válogatottban.

 Kiemelt csapatok

vb_arge.JPG

 Jóslatom - a csoportkörök után továbbjut Argetína és Horvátország.

FOLYTATÁS :

CSOPORTOK & CSAPATOK 2. rész

vb_tem.JPG