Liverpool - Manchester United

X2dupla

skysports-jurgen-klopp-jose-mourinho-red-monday-mnf-monday-night-football-liverpool_3806217.jpg

Liverpool - Manchester United

ANGLIA: Premier League | 13:30 | SZOMBAT 10/14

Az Anfield atmoszférája nem csak Angliában, de a világon is szinte egyedülálló.

Anglia egyik legnagyobb rivalizálását találjuk a Liverpool FC és a Manchester United meccsein. Más nagy ellentétek is kialakultak az országban (pl.: Liverpool – Everton, Manchester United – Manchester City, West Ham United – Millwall, Arsenal – Tottenham Hotspur, Chelsea – Fulham stb.), melyek közül ez az északnyugati rangadó az egyik leginkább figyelemmel kísért küzdelem. A Liverpool Anglia legsikeresebb és a világ egyik legnépszerűbb klubja. A manchesteri Vörös Ördögök 19-szer nyertek bajnoki címet, a liverpooli Vörösök pedig 18-szor, viszont a Liverpool már ötször nyert Bajnokok Ligáját, 3-3 alkalommal UEFA-kupát és UEFA-szuperkupát, a Manchester United pedig még "csak" háromszor tudott BL-t nyerni, ugyanakkor világszerte nagyobb népszerűségnek örvend, mint a Liverpool. A rivalizálás a ’70-es években alakult ki, a kikötői időkben, mégpedig azért, mert a gazdasági válság miatt, a Manchester Ship Canal kikötői cég elvitte az üzleteit Liverpoolból, így a liverpooli kikötők nagy részét be kellett zárni. Rendkívül naggyá vált a munkanélküliség, ez pedig a végletekig elmérgesítette az egymást addig sem túlzottan kedvelő két klub kapcsolatát. Ráadásul ezek után jött a 'Pool (’80-as, ’90-es évek), majd a ’90-es évek után a MU fénykora, majd a Liverpool győzelmei a nemzetközi kupákban a 2000-es évek elején (a Liverpool 2001-ben UEFA-kupát, 2005-ben BL-t nyert, 2007-ben BL-döntős volt), majd a MU 2008-ban nyert BL-t. A huliganizmus megjelenése elősegítette azt, hogy egyes dolgokért a liverpooliak és a manchesteriek fizikai erővel vegyenek revansot.klopp_muri.jpg

Mind a két klubnak vannak huligán beállítottságú csoportjai (a Liverpoonak a The Urchins, a Manchester Unitednek pedig a Red Army), ezek gyakran egymásnak esnek, egymásnak estek, hatalmas balhékat, verekedéseket, botrányokat, kisebb háborúkat kirobbantva. Nem ritka az sem, hogy liverpooliak csak egy kis balhéért mennek Manchesterbe, de ez fordítva is igaz. Szívből utálják egymást, számukra saját csapatuk, nem csak egy csapat, hanem egy vallás, egy hit, egy Isten amit mindentől megvédenek ha kell, pláne a riválisaiktól. Ráadásul több ezren látogatnak el a rivális stadionokba, Angliában a legnagyobb szurkoló utazó táborokkal a Liverpool és a Manchester United rendelkezik. A The Urchins (tehát A Srácok vagy Az Utcagyerekek), a Liverpool huligán, casual beállítottságú csoportja. Legnagyobb riválisa a Manchester United Red Army elnevezésű "alakulata", csoportja. Összecsapásaik a leghevesebbek, legkeményebbek közé tartozott Angliában (csupán 50 kilométer választja el a két rivális várost, tehát randkívül közel vannak egymáshoz, meccseik nagy tömeget vonzanak).

A '90-es években megkérdezték Sir Alex Fergusont, hogy mire a legbüszkébb, ő azt felelte: "Arra, hogy a Liverpoolt sikerült kib....unk a kupából. És ezt nyugodtan le is irhatják."                           

A "mérkőzés"

Az előző idényben a két csapat mérkőzései, rendere döntetlenek lettek. Az Anfield-en 0-0-ra végzödőtt a meccs, az Old Trafford-on 1 - 1-re. Az idei bajnokságot jobban kezdő Manchester United az esélyesebb a mai összecsapáson. Mind a két oldalon lesznek és akadnak is hiányzók, de támadó erejük nem veszít sokat erejéből. 

A válogatott meccseket nem szeretem, ilyenkor a játékosok zöme kiesik a megszokott rutinból. Az is előfordul, hogy megsérülnek és több meccset kell kihagyni mire újra pályára léphetnek. Az "első" mérkőzések nem mindig úgy alakulnak a csapatok számára, ahogy azt az edzők megtervezik, elvárható lenne tőlük. Tegnap már megírtam aggályaimat a francia meccsel kapcsolatban, bejött. A Monaco kikapott. 

Meg kell említeni, a United holtversenyben az első a tabellán. Ezzel szemben a Liverpool csak a hetedik ebben az idényben. A hazai csapatnak nagyon kellene a három pont és Klopp be is fog vetni mindent ennek elérésére. A United ebben az évben nagyon megerősödött és győzelmet győzelem követ. Nem hiszem, hogy az előző évben játszott két mérkőzés egyik megismétlődne. Jövő héten Bajnokok Ligája, ez talán felboríthatja picit a számolgatást. A Liverpool, a Maribor csapatához utazik kedden, két ponttal a csoport második helyén állnak. A Manchester United szerdán a Benfica-hoz látogat, nekik 6 pontjuk van és vezetik a csoportot. Megjegyzem a Benfica 0 ponttal áll és otthon nagyon harcos lesz, Unitednak nagyon fel kell kötnie a "nadrágot".

 A csapatok

Liverpool lehetséges kezdő tízenegye és felállása: 4-3-3 ; Mignolet; Alexander-Arnold, Matip, Lovren, Moreno; Henderson, Can, Wijnaldum; Salah, Coutinho, Firmino

Manchester United lehetséges kezdő tízenegye és felállása: 4-2-3-1 ; de Gea; Valencia, Smalling, Bailly, Young; Matic, Herrera; Mata, Mkhitaryan, Rashford; Lukaku

Nem lépnek pályára a mai mérkőzésen: 

Liverpool : Clyne N., Lallana A., Mane S.

Manchester United : Carrick M., Fellaini M., Pogba P.


A vendégektől Fellaini az előző szezonhoz képest sokkal jobban játszik, az ő pótlása nem okoz gondot José Mourinho-nak, a kerete elég mély, egy két hiányzó ellensúlyozására. Pogba elvesztésével persze átszervezi a csapatot, de nem fog remélhetőleg "BUSZ" betolni a kapu elé. A hazai gárda esetében, Jürgen Klopp-nak már picit nehezebb. Sajnos Lallana nem játszik, ő előző szezonban szárnyalt és igencsak jó lenne a United ellen. Ami igazán rosszul esett az edzőnek, az Mane elvesztése. Nagyon sok lehetőséget elpuskázik a Pool' a meccsein, és nyert helyeteket add el ellenfeleinek. Klopp szerencséjére, a "tékozló fiú" hazatért és jó formában van Coutinho. Velem kiegészülve okozhat némi fejtőrést Mourinho-nak.

A Liverpool FC egyik leggyakoribb nótája a "Stand up, if you hate United!", azaz "Állj fel, ha utálod a Unitedet!".

Összegzés

Az elmúlt 5 bajnokin a Liverpool csak kétszer tudott nyerni, igaz ebből az egyik győzelem az Arsenál ellen és hazai pályán. Klopp bizakodhat, Coutinho-val már van esélye megszorongatni a United--ot. Ezzel szemben Manchester United 5 bajnokin egyszer játszott csak döntetlen, azt is idegenben. Az utolsó meccsen 4 - 0-ra győzött hazai pályán. A vendégek hazai pályán és idegenben is nagyon veszélyesek. A nyári igazolások mind a két oldalon beváltak. Salah a Liverpoolnál 7 meccs alatt 4 gólt szerzett, remélhetőleg felzárkózik Coutinho. Ő eddig két gólt szerzet, igaz később is kezdte az idényt. Lukaku a vendégek és a bajnokság gólkirálya, ma is pályára lép és biztos be fogja - be akarja venni a hazaiak kapuját! 

Mi fog ma dönteni? - Az ész érvek,a papírforma, talán vagy a szerencse? Egy biztos, ilyen támadósora nem sok csapatnak van mint a Liverpoolnak és a Unitednak. Mind a két csapat be fog találni a kapuba, szerintem ez "borítékolható". Ki készült fel a másikból, melyik csapat "tartalékol" jövőhétre erre a kérdésre a pályán kapjuk meg a választ. Attól még a mai nap RANGADÓ és a két csapat küzdeni fog! Tippem: 2-1 vagy 2-2.

 >  B' 

04866-  Mindkét csapat szerez gólt + Gólszám 2,5

SORSZÁM KIMENETEL ODDS
04866 01 Igen és több, mint 2,5

 

> Liverpool - Manchester Utd. - Mindkét csapat szerez gólt  @ Odds: 1,70 B+'

(többen gondolják, hogy pontosztozkodás lesz a meccsen)

 Egy gondolat erejéig, én Hazai és + Mindkét csapat szerez gólt @ Odds: 5,00 C' megjátszom. Természetesen a United rajongok tegyék ugyan ezt csak vendég győzelemmel.